הקשר בכלל, ובתוך המשפחה

כתבה רביעית בסדרה (פורסם במגזין "הסרגל")


כיצד נוצר קשר בין אנשים?

קשר נוצר על ידי תקשורת, כאשר אנו מדברים, משוחחים ומשתפים, בעצם אנו יוצרים תקשורת והיא מובילה לקשר.

תמיד ובמיוחד בימים כאלה של אי ודאות וחוסר יציבות בכל הנעשה בחוץ, נרצה לחזק את הקשר והתקשורת בתוך הבית פנימה, בין ההורים לילדים, בין אחים, אחד עם השני.

ופה נכנס האתגר, איך יוצרים תקשורת עם אדם שהלקות שלו היא תקשורת?

זה נראה ממש פרדוקס...


למזלנו, כיום ישנם אמצעים ושיטות רבות לסייע לאדם עם לקות תקשורת, להצליח לפרוץ את מחסום הלקות בדרכים שונות.

הפעם אזכיר את התת"ח – תקשורת תומכת חלופית.

בעת קיום תקשורת תקינה, משתמשים בהרבה מאד מיומנויות ויכולות, אם נצליח לבודד חלק מהם ו"לעקוף" אותם, נוכל להקל ולאפשר קיום תקשורת גם למי שמתקשה בכך.

כדי לנהל שיחה אנו נדרשים לדוגמא ליכולת של קיום קשר עין, לשליפה כדי למצוא את המילים הרצויות, לתיאום שרירי הפה, כדי להפיק מילים ברורות, לזיכרון כדי לזכור על מה מתנהלת השיחה בכל רגע נתון, בהדדיות כדי לשמור על תורות בשיח, ועוד ועוד. ממש הרבה מיומנויות בו זמנית. רוב האנשים אינם נדרשים להשקיע מאמץ בביצוע המיומנויות הללו כי הן כבר אוטומטיות,

אך אצל ילדים על הרצף האוטיסטי לא תמיד זה כך. ועד שיכולת לא נעשית אוטומטית היא דורשת מאמץ ומשאבים לביצוע. דמיינו את עצמכם נדרשים לומר את לוח הכפל של הספרה 7 בעל פה תוך כדי בישול מאכל בפעם הראשונה.



מה מיוחד בתת"ח המאפשר לילדים לתקשר על אף הקשיים? שימוש בתת"ח מאפשר לנטרל את החיוב בשימוש בחלק מן המיומנויות וכך הקושי פוחת ומתאפשר גם לילד עם לקות תקשורת לקיים תקשורת.

תת"ח, זהו שם כולל לעזרים המאפשרים לאדם שמתקשה לדבר או לתקשר. התת"ח הוא דרך לביטוי עצמי, לתקשורת עם הסביבה, להבעת צרכיו ורצונותיו של הילד ואף לאפשר יצירת קשרים חברתיים ורגשיים ולהיות חלק בלתי נפרד ופעיל מהחברה שסביבו.

תת"ח אחד, שבטח מוכר למי מבינכם שנמצא עם ילד לא מדבר הוא "לוח התקשורת", הילד מדבר באמצעות הצבעה על תמונות או סמלים המבטאים את התוכן אותו הוא רוצה להפיק. יש לוחות מודפסים על דף ויש לוחות הנמצאים בתוך אפליקציות שונות, באייפד או במחשב.

דרך נוספת לתת"ח היא באמצעות הקלדה, הילד מקליד (או מצביע על אותיות) ובכך מחבר אותיות למילים על מנת לתקשר עם סביבתו.

גם כאלה שמדברים, לעיתים קרובות חווים עדיין קושי. שימוש בתת"ח, כתמיכה לשפה הדבורה, יכול להקל עליהם מאד.


ואיך כל זה מתקשר לקשר בתוך המשפחה?

לעיתים מצטייר האח הלקוי כמישהו שהוא לא פרטנר לשיח, לא מובן ולא מבין, אך אנו כבר יודעים שגם לילדים על הרצף יש עולם פנימי עשיר ומלא.

כדי לאפשר שיח משפחתי עם האחים, מומלץ להכיר לאחים ולכל בני המשפחה את דרכי התקשורת התומכת החליפית, בהם הילד משתמש ולעודד אותם לתקשר עימו בדרך זו.

האפשרות הזאת תיצור מצב של שיח משותף, תפתח להם את עולמו הפנימי ותאפשר להם קשר קרוב וחם וממילא תחזק את הקשר של המשפחה.

עבור ילדים שמשתמשים בלוחות תקשורת, בנוסף ללוחות הרגילים של הצרכים הבסיסיים כמו מה אני רוצה לאכול ולעשות, כדאי להכין לוח למטרת חיזוק הקשר.




בהצלחה רבה.

רוצים ללמוד עוד? בקשו מינוי למגזין! - לחצו כאן.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.